Καθυστερήσεις σε σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης

Καθυστερήσεις σε σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 6163/29.02.2012

Προς Υπουργό:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην κατασκευή σταθμών του Μετρό Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, εμπόδια στην έναρξη κατασκευής του σταθμού Πατρικίου βάζουν οι συνεχείς δικαστικές αναβολές, αναφορικά με τον ορισμό τιμής μονάδας για τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή κατασκευής του. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η συζήτηση, η οποία είχε οριστεί να γίνει το προηγούμενο διάστημα στο μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αναβλήθηκε για δεύτερη φορά και ορίστηκε για τις 3 Απριλίου. Το συγκεκριμένο θέμα έπρεπε να είχε κλείσει από το Μάιο του περασμένου έτους.

Έτσι, συμπληρώθηκε ένας χρόνος καθυστερήσεων με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Ο συγκεκριμένος σταθμός είναι ο ενδέκατος κατά μήκος της βασικής γραμμής του μετρό και είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς από εκεί θα ξεκινήσει η επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει σε ειδική νομοθετική διάταξη, όπως υπήρξε και κατά το παρελθόν στην περίοδο εκτέλεσης των Ολυμπιακών έργων, έτσι ώστε άμεσα να προωθηθεί η διαδικασία απαλλοτριώσεων και να μην μπαίνει τροχοπέδη στην πορεία υλοποίησης των έργων με τεράστιο κόστος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί σε σχετική νομοθετική διάταξη έτσι ώστε άμεσα να προωθηθεί η διαδικασία απαλλοτριώσεων και να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στην κατασκευή σταθμών του Μετρό Θεσσαλονίκης;